
Tradisjonsbrygging av øl
Lars Marius GarsholGarshol, Lars Marius · Bok · Bokmål · utgitt [2023]
Ledig
- Automatlager: 2 av 2 ledig
Henter eksemplarliste...
Fakta
Laster innhold...
Kopiér til utklippstavle
*0012188293 *00520240223123547.0 *007ta *008220228t20232023no abo e 000 0 nob *00905459cam a2200577 c 4500 *019 $bl *020 $a978-82-8305-134-6$cNkr 450.00$qinnbundet *035 $a(EXLNZ-47BIBSYS_NETWORK)999921668571402201 *035 $a(NO-DIMO)17958c11-7cbe-4e52-9fc0-6cff3bf164cd *035 $a(NO-LaBS)20051809(bibid) *035 $a(NO-OsBA)0650760 *035 $a(NO-OsBAS)150432601 *035 $aoai:bibbi.bs.no:0650760 *035 $aoai:nb.no:pliktmonografi_000018175 *035 $aoai:nb.no:pliktmonografi_000018175 *040 $aNO-OsBA$bnob$erda$dNO-OsNB *08204$a641.87309481$qNO-OsBA$223/nor/20230419 *0830 $a09$223$z1 *0830 $a481$223$z2 *1001 $aGarshol, Lars Marius$d1973-$0(NO-TrBIB)99066025$4aut$_11887300 *24000$aTradisjonsbrygging av øl$_233488900 *24510$aTradisjonsbrygging av øl$cLars Marius Garshol *264 1$aTrondheim$bMuseumsforlaget$c[2023] *264 4$c©2023 *300 $a287 sider$billustrasjoner i farger, kart *336 $atekst$0http://rdaregistry.info/termList/RDAContentType/1020$2rdaco *337 $auformidlet$0http://rdaregistry.info/termList/RDAMediaType/1007$2rdamt *338 $abind$0http://rdaregistry.info/termList/RDACarrierType/1049$2rdact *50500$gordliste. -$gForord.-$gInnledning : Øl og andre rusmidler i eldre tid ;$tTradisjonelt og moderne øl ;$tKilder og metode. -$tTradisjon og geografi. -$tNordgrensen for brygging.-$tHistorie :$tForhistorisk tid ;$tSagatiden ;$tmiddelalderen ;$tModerne tid.-$tUtstuyr og framgangsmåte :$tmalting ;$tForberedelser ;$tMesking ;$tRenning ;$tKjeler og koking ;$tHumlesil ;$tGjæringskar og gjæring ;$tTønner, fat og anker. -$tSkikk og bruk :$tHva man brygger til ;$tBryggers størrelse ;$tØlets styrke ;$tHvem brygger? ;$tMarkering av at ølet var ferdig ;$tNavn på øler ;$tInfeksjon i ølet.-$tBryggeprosess :$tProsessens utvikling ;$tmesking ;$tKoking av vørter ;$tHumlebehandling ;$tKjøling ;$tDæregne metoder ;$tHistorisk utvikling.-$tGjæren :$tGjærtyper ;$tNorsk tradisjonsgjær ;$tFantes det andre gjærtyper? ;$tOrd for gjær ;$tØlgjær til baking ;$tSurdeig og øl. -$tGjæring :$tÅ skaffe gjær ;$tKjøpegjær tas i bruk ;$tUtveksling av gjær i dag ;$tGjenbruk av gjær ;$tHøsting av gjær ;$tBevaring av gjær ;$tBlanding av gjær ;$tForurensning ;$tGjærstarter ;$tTilsetningstemperatur ;$tGjæringens varighet ;$tkarbonering ;$tGjæringstemperatur ;$tGjærtyper i Norge.. -$tKrydder :$tHumle ;$tEiner ;$tOr ;$tPors ;$tPerikum ;$tKarve ;$tRyllik ;$tReinfann ;$tMjødurt ;$tRåfrukt ;$gAnnet. -$tAndre drikker :$tSpissøl ;$tRostdrikke ;$tEinebærøl ;$tSukkerøl ;$tBjørkesevjeøl ;$tKvas ;$tMjød ;$tider. -$tTradisjonsbrygging i dag :$tStjørdal ;$tHeimabrygg ;$tKornøl ;$tNordmøre ;$tØvre Telemark ;$tSetesdal ;$tÅl i Hallingdal ;$tOppdal. -$gSammenfatning .-$gTakk til ;$gNoter ;$gBibliografi *520 $aØlet sto sentralt i det norske bondesamfunnet og var, sammen med kosten på gården, en del av det sosiale samspillet. Godt øl reflekterte bryggerens personlighet og status i lokalsamfunnet. Kornet det ble laget av, var gårdens viktigste produkt, og godt øl viste at man hadde godt korn. Ølet var et tegn på hvor dyktig man var til å malte og brygge, og styrken viste hvor mye korn man hadde råd til å brygge av. Framgangsmåten i bryggingen ble overlevert mellom generasjoner som en del av tradisjonen til den enkelte gård, og variasjonene var store. Til nå har ingredienser og prosesser langt på vei vært ukjente for moderne ølbryggere. "Tradisjonsbrygging av øl" tar for seg historie, utstyr, bryggeprosesser, gjær og ingredienser. Boka gir en oversikt over hvordan ølet ble brygget rundt om i landet, samt utviklingen over tid. Avslutningsvis beskriver forfatteren situasjonen for norsk tradisjonsbrygging i dag. *650 0$aBeer$0(DLC) sh 85012832$_233638500 *650 0$aBrewing$0(DLC) sh 85016775$_233638600 *650 7$aHistorisk framstilling$0(No-TrBIB)HUME04097$2humord$_233543700 *650 7$aØl$0(NO-TrBIB)HUME04911$2humord$_194011100 *650 7$aØl$0(NO-TrBIB)REAL002956$2noubomn$_205157500 *650 7$aØl$gheimebrygging$zNoreg$0(NO-OsBA)1143163$2bibbi$9nno$_233489000 *650 7$aØl$ghjemmebrygging$zNorge$0(NO-OsBA)1143163$2bibbi$9nob$_233489100 *650 7$aØlbrygging$0(NO-TrBIB)REAL013616$2noubomn$_233638700 *650 7$aØlbrygging$0(No-TrBIB)HUME16951$2humord$_186783200 *650 7$aØlbrygging$2bokbas$9nob$_188364900 *651 7$aNorge$0(NO-TrBIB)HUME02605$2humord$_185478500 *651 7$aNorge$0(NO-TrBIB)REAL030753$2noubomn$_185497500 *653 0$agardsbrygging$akornøl$amaltøl$abryggetradisjonar$abryggjetradisjonar$aheimebrygg$_233638800 *7001 $aGarshol, Lars Marius$d1973-$0(NO-TrBIB)99066025$tTradisjonsbrygging av øl$_11887300 *85640$uhttps://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_pliktmonografi_000018175$3Fulltekst$yNettbiblioteket$zDigital representasjon *85642$3Forlagets beskrivelse (lang)$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/content/?isbn=9788283051346 *85642$3Miniatyrbilde$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/files/images/small/6/4/9788283051346.jpg$qimage/jpeg *85642$3Omslagsbilde$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/files/images/large/6/4/9788283051346.jpg$qimage/jpeg *85642$3Originalt bilde$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/files/images/original/6/4/9788283051346.jpg$qimage/jpeg *85642$amuseumsforlaget.no$3Forlagets beskrivelse (kort)$uhttps://museumsforlaget.no/produkt/tradisjonsbrygging-av-ol/$qtext/html$nTrondheim. - Museumsforlaget *913 $aNorbok$bNB *999 $aoai:nb.bibsys.no:999920395495902202$b2023-04-22T02:04:38Z$z999920395495902202 ^