
Samfunnsernæring
Dagrun Engeset, Liv Elin Torheim og Nina Cecilie Øverby (red.)Bok · Bokmål · utgitt cop. 2019
Ikke ledig
Henter eksemplarliste...
Fakta
Laster innhold...
Kopiér til utklippstavle
*001648724 *00520230307090701.0 *007ta *008181214s2019 no a e 00 0 nob *00907607cam a2200577 c 4500 *019 $bl *020 $a978-82-15-03063-0$qh.$cNkr 399.00 *035 $a(EXLNZ-47BIBSYS_NETWORK)999920717432602201 *035 $a(NO-LaBS)11885645(bibid) *035 $a(NO-OsBAS)150307920 *040 $aNO-OsBAS$bnob$dNO-OsNB$ekatreg *0410 $anob$anno *060 4$aQU 145 *08204$a363.8$qNO-OsNB$223/nor *0830 $a613.2$223/nor$qNO-OsHOA *24500$aSamfunnsernæring$cDagrun Engeset, Liv Elin Torheim og Nina Cecilie Øverby (red.) *260 $aOslo$bUniversitetsforl.$ccop. 2019 *300 $a278 s.$bill.$c26 cm *336 $atext$btxt$2rdacontent *337 $aunmediated$bn$2rdamedia *338 $avolume$bnc$2rdacarrier *50500$gInnledning /$rLiv Elin Torheim, Nina Cecilie Øverby,Dagrun Engeset .--$tHva er samfunnsernæring? /$rDagrun Engeset, Liv Elin Torheim og Nina Cecilie Øverby. --$tKorleis kan vi vita kva folk et? /$rGuri Skeie. --$tErnæringsepidemiologi /$rAnette Hjartåker. --$tKostråd og anbefalinger /$rLiv Elin Torheim. --$tErnæringspolitikk /$rErik Kristoffer Arnesen og Liv Elin Torheim. --$tErnæring i ulike grupper i befolkningen /$rNina C. Øverby :$tKosthold og ernæring i svangerskap og ammeperiode /$rElisabet R. Hillesund og Nina C. Øverby. ;$tErnæring i sped- og småbarnsalder /$rNina C. Øverby og Elisabet R. Hillesund ;$tUngdom og kosthold. /$rMarianne Skreden. ;$tKostholdets betydning før man blir foreldre(«preconception) /$rLorentz Salvesen, Elisabet R. Hillesund,Frøydis N. Vik og Nina C. Øverby ;$tEldre og ernæring. /$rAnne Moen, Astri Letnes Janson og Caroline Farsjø ;$tSosial ulikhet i kosthold /$rTonje Holte Stea ;$tErnæringsutfordringer blant innvandrere /$rNavnit Kaur Grewal og Laura Terragni ;$tErnæring og helse hos personer medutviklingshemming /$rSvein Olav Kolset og Marianne Nordstrøm. --$tKosthald som risikofaktor for sjukdom. /$rDagrun Engeset :$tKreft. /$rDagrun Engeset. :$tHjerte- og karsykdom /$rErik Kristoffer Arnesen ;$tDiabetes /$rAnne-Marie Aas ;$tFeilernæring. /$rChristine Henriksen ;$tOvervekt og fedme. /$rFrøydis N. Vik ;$tMental helse. /$rAnita L. Hansen og Bjørn Grung. ;$tAllergi og intoleranse /$rVibeke Østberg Landaas ;$tTarmflora og helseeffekter. /$rVibeke H. Telle-Hansen. --$tSamspill mellom mat og gener /$rMari C. W. Myhrstad. --$tMattrygghet. /$rCharlotta Rylander og Torkjel M. Sandanger. --$tHva styrer den enkeltes matvalg? /$rElisabeth Lind Melbye. --$tMat og måltiders sosiale betydning /$rLaura Terragni. --$t«Health literacy og «nutrition literacy./$rKjell Sverre Pettersen. --$tErnæringsformidling /$rLisa Garnweidner-Holme. --$tArenaer for folkehelse og ernæring. /$rSissel H. Helland, Nina C. Øverby. --$tIntervensjon og evaluering. /$rNanna Lien. --$tAlternative dietter. /$rHenrik Kristoffer Arnesen og Helle Margrete Meltzer. --$tGlobal ernæring /$rSigrun Henjum. --$tKosthold og bærekraft. /$rHelle Margrete Meltzer og Elling Bere. --$tErnæring og etikk. /$rAnne Lene Løvhaug. --$tSamfunnsernæringensbetydning i samfunnetfør og nå. /$rKari Almendingen og Marianne Molin. --$gPresentasjon av forfattere i alfabetisk rekkefølge. --$gReferanser. --$gStikkord *50500$tAnbefalinger, referanseverdier og politiske føringer. --$tSentrale ernæringsutfordringer og sårbare grupper. --$tFaktorer som påvirker vårt matinntak. --$tFolkehelsetiltak for bedre ernæring. --$tSentrale tema for samfunnsernæring *520 $aNorges fremste fagfolk tar for seg ernæring i ulike grupper av befolkningen og helseutfordringer knyttet til ernæring.Samfunnsernæring kan betegnes som samfunnets innsats for å fremme god helse gjennom kosthold og ernæring. Her drøftes mat og måltiders betydning og ulike faktorer som påvirker matvalg samt sosio-økonomiske forskjeller i kosthold. Boka tar for seg ulike tiltak og arenaer for arbeid innen samfunnsernæring og gir et innblikk i hvordan nasjonal og global ernæringspolitikk fastsettes. Forfatterne setter også søkelyset på kosthold og bærekraft. Mat er en viktig bidragsyter til klimagassutslipp. Det å dreie kostholdet i en mer bærekraftig retning vil støtte opp under globale mål om en mer bærekraftig og klimavennlig utvikling. Boken inneholder 19 kapitler organisert i fem deler: Del I Anbefalinger, referanseverdier og politiske føringer Del II Sentrale ernæringsutfordringer og sårbare grupper Del III Faktorer som påvirker vårt matinntak Del IV Folkehelsetiltak for bedre ernæring Del V Sentrale tema for samfunnsernæring Bidragsyterne i denne boka representerer undervisnings- og forskningsinstanser eller interesseorganisasjoner i Norge der samfunnsernæring står sentralt. Bokas redaktører er Dagrun Engeset, førsteamanuensis, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder. Liv Elin Torheim, professor, Fakultet for helsevitenskap, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet - storbyuniversitetet. Nina Cecilie Øverby, professor, Fakultet for helse- og idrettsvitenskap, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, Universitetet i Agder. Øvrige bidragsytere presenteres i boken. *650 2$aDiet$0(DNLM)D004032$_10755400 *650 2$aDiet, Food, and Nutrition$0(DNLM)D000066888$_18438000 *650 2$aFood Preferences$0(DNLM)D005518$_93768600 *650 2$aFood Quality$0(DNLM)D063427$_44474800 *650 2$aFood Safety$0(DNLM)D059022$_93768700 *650 2$aFood$0(DNLM)D005502$_11001500 *650 2$aNutrition Policy$0(DNLM)D018673$_12940500 *650 2$aPublic Health$0(DNLM)D011634$_11020800 *650 7$aErnæring$2bokbas$9nno$_186281400 *650 7$aErnæring$2bokbas$9nob$_186281500 *650 7$aFolkehelse$2bokbas$9nno$_188362300 *650 7$aFolkehelse$2bokbas$9nob$_188362400 *653 0$asamfunnsernæring$aernæringspolitikk$akosthold$ahelse$amatvalg$amatvaner$asosioøkonomiske$afaktorer$aforskjeller$abærekraftig$aklimavennlig$autvikling$amiljø$amiljøpåvirkning$amatsikkerhet$afolkehelsearbeid$akostvaner$amattrygghet$_93768800 *7001 $aEngeset, Dagrun$d1969-$0(NO-TrBIB)98009202$4edt$_68651900 *7001 $aTorheim, Liv Elin$d1970-$0(NO-TrBIB)90927591$4edt$_53431500 *7001 $aØverby, Nina Cecilie$d1973-$0(NO-TrBIB)16753$4edt$_65695100 *85641$amedia.boknett.no$3Miniatyrbilde$uhttps://media.boknett.no/objects/20/79/150307920/productimage_OS_33edafa46c8e83108b9bf3fe60ebaffe2669b1a7.jpg$nBokbasen, Oslo$qimage/jpeg *85641$amedia.boknett.no$3Omslagsbilde$uhttps://media.boknett.no/objects/20/79/150307920/productimage_ORG_357595113b1f177d49a1cbbf3c33a5adf5dd6125.jpg$nBokbasen, Oslo$qimage/jpeg *85642$3Forlagets beskrivelse (lang)$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/content/?isbn=9788215030630 *85642$3Forlagets beskrivelse (lang)$uhttps://www.universitetsforlaget.no/nettbutikk/boker%7C%7Cpsykologi-og-medisin%7C%7Csamfunnsernaering-uf.html$qtext/html$nUniversitetsforlaget - Oslo$awww.universitetsforlaget.no *85642$3Innholdsfortegnelse (faksimile)$uhttps://magento.universitetsforlaget.no/media/blfa_files/9788215030630.pdf$qapplication/pdf$nUniversitetsforlaget - Oslo$awww.universitetsforlaget.no *85642$3Omslagsbilde$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/files/images/large/0/3/9788215030630.jpg$qimage/jpeg *85642$3Omslagsbilde$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/files/images/small/0/3/9788215030630.jpg$qimage/jpeg *85642$3Originalt bilde$uhttps://contents.bibs.aws.unit.no/files/images/original/0/3/9788215030630.jpg$qimage/jpeg *913 $aNorbok$bNB *961 $a213$9local *991 $aComponent parts$_10079600 *999 $aoai:nb.bibsys.no:999919985885002202$b2021-11-14T20:38:41Z$z999919985885002202 ^